Αξιοθέατα - Δρατηριότητες

Το Δαφνί αποτελεί ενά αρκετά όμορφο χωριό με τεράστια ιστορία. Το χωριό είναι ευρέως γνωστό για την πολιτιστική του δράση καθώς και τα αξιοθέατα που υπάρχουν.              



                              Αξιοθέατα



Λυκοβουνό



Ιστορικά Στοιχεία

Σε ύψωμα της ανατολικής πλευράς του Ταΰγετου, στο κεντρικότερο τμήμα της λακωνικής κοιλάδας του Ευρώτα, βορειοανατολικά από το Δαφνί Λακωνίας, βρίσκονται τα απομεινάρια μιας Βυζαντινής καστροπολιτείας, με την ονομασία Λυκοβουνό.
Διασώζονται ερείπια κτισμάτων, εκκλησιών και οχυρωματικών κατασκευών από τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα και οι ιστορικές μαρτυρίες πιστοποιούν ότι η περίοδος ακμής της καστροπολιτείας ήταν μεταξύ 10ου και 15ου αιώνα, ενώ συνδέεται και με τους Παλαιολόγους (που ως γνωστόν ήταν οι δεσπότες του γειτονικού Μυστρά).
Δεν είναι ακριβώς γνωστή η χρονολογία κατασκευής του οικισμού. Κατοικήθηκε πάντως και κατά τη μεταβυζαντινή περίοδο. Μετά την επανάσταση, αποτέλεσε έδρα των Μαυρομηχαλέων και πρωτεύουσα του Δήμου Κυδωνίας. Οι τοπικές έριδες όμως οδήγησαν στην εγκατάλειψη και την ερήμωσή του, μετά τα μέσα του 19ου αιώνα και το κεφαλοχώρι μετατράπηκε σε χωράφι.
Στο Λυκοβουνό το πιο ξακουστό κτίσμα ήταν ο ναός (και μοναστήρι) του Αγίου Γεωργίου όπου ακόμα και σήμερα μπορεί κάποιος να δει τα ψηφιδωτά και να διακρίνει τις τοιχογραφίες του.
Το Μοναστήρι του Αι-γιώργη ήταν κάποτε το πιο πλούσιο και το πιο φημισμένο μοναστήρι του Μωριά. Σώζεται μάλιστα η φράση : «Άι-Γιώργης στο Λυκοβουνό και Αγιά-Σοφιά στην Πόλη!»
Ακόμα, το μοναστήρι αναφέρεται σε Χρυσόβουλο Διάταγμα του 1292 ,το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους περί το 1700.


Θέση - Πρόσβαση


Το Λυκοβουνό είναι χτισμένο σε απόσταση 5 χμ από το Δαφνί. Είναι κτισμένο σε βουνοπλαγιά ύψους περίπου 600μ. , ο δρόμος δεν είναι ασφαλτοστρωμμένος. Η διαδρομή είναι κατάλληλη για περπάτημα και ποδηλασία αφού μπορείτε να απολαύσετε την θέα του Λακωνικού του Ταΰγετου , του Πάρνωνα αλλά και χωριών του νομού μας.



                          Παλιόπυργος

   

Ο "Παλιόπυργος του Δαφνίου" βρίσκεται σε αγροτική περιοχή σε ακτίνα 5 χμ από το χωριό. Πρόκειται για Πύργο που κτίστηκε επί Βυζαντινής Κυριαρχίας και ύστερα πέρασε στους Φράγκους. Σύμφωνα με μια παράδοση εκεί κατοικούσε μια Βενετσιάνα Πριγκίπισσα η οποία φύτεψε ένα μοναδικό φυτό την "Γλυκόριζα" και από τότε φυτρώνει μόνο εκεί. Ακόμα, άλλη μια παράδοση λέει πως ο "Παλιόπυργος" επικοινωνούσε υπογείως με την Καστροπολιτεία του Λυκοβουνού.


Θέση - Πρόσβαση


Ο Παλιόπυργος βρίσκεται περίπου 4 χλμ μακρύα από το Δαφνί . Η διαδρομή του είναι υπέροχη καθώς ο χωματόδρομος ο οποίος οδηγεί εκεί, περνά μέσα από καλλιέργεις ελιών και άλλων φυτών.







Πύργος των Μαυρομιχαλέων

Ο συγκεκριμμένος πύργος κτίστηκε κατά την διάρκεια παραμονής των Μαυρομιχαλέων στην περιοχή του Λυκοβουνού και πρόκειτε για ένα χαρακτηριστικό αρχοντικό-πύργο της εποχής.


Ο πύργος δεν είναι μέσα στον παλιό οικισμό του Λυκοβουνού αλλά σε λόφο εκτός του οικισμού, σε απόσταση περίπου 9 χμ από το Δαφνί.
Ο χρόνος κατασκευής δεν είναι ακριβώς γνωστός. Σύμφωνα με τον κ. Στ. Ζαλούμη, το οικοδόμημα υπήρχε πριν η περιοχή γίνει κτήμα των Μαυρομιχαλαίων και ήταν μια από τις καστροκατοικίες της οικογένειας Ζαλούμη στην ευρύτερη περιοχή. 





                  Δαφνιώτικος Πύργος



Ο "Δαφνιώτικος Πύργος" ή "Πύργος του Δαφνίου" βρίσκεται στην συνοικία Κολωνάκι κοντά στον Ι.Ν του Αγίου Γεωργίου. Δυστυχώς ο Πύργος γκρεμίστηκε και στην θέση του κτίστηκε ένα σπίτι αλλά ακόμα μπορεί κάποιος να διακρίνει τα συντρίμμια του. Στον "Πύργο του Δαφνίου" έγινε μία μεγάλη πολιορκία μεταξύ του Καπετάν Ζαχαρία του Μπαρμπιτσιώτη και του Αλβανού Μεράκου , το 1787.


                          Κεντρική Πλατεία Δαφνίου


Η Κεντρική Πλατεία του χωριού βείσκεται λίγο πιο χαμηλά από τον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου και αποτελεί μία αρκετά γραφική πλατεία. Η πλειονότητα των καταστημάτων του χωριού βρίσκονται εκεί και πλήθος ντόπιων κυκλοφορούν  , καθημερινά. Τα γραφικά καφενεία που βρίσκονται εκεί καθώς και ο πλάτανος θα σας εντυπωσιάσουν. Θα ήταν αρκετά καλή ιδέα αν βρεθείτε στο χωριό να την επισκεφθείτε. Τέλος, οι διάφοροι Φορείς του χωριού διοργανώνουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων όπου λαμβάνουν χώρα στην Πλατεία.



                                  Αθλητικές Εγκαταστάσεις



Σε απόσταση περίπου 500μ. από την Πλατεία του χωριού βρίσκονται οι Αθλητικές Υποδομές του Χωριού. Εκεί βρίσκεται το Γήπεδο Δαφνίου που αγωνίζεται ο Αθλητικός Όμιλος Δαφνίου , χωρητικότητας 150 θέσεων. Το Γήπεδο Μπάσκετ που καθημερινά δεκάδες παιδιά παίζουν το αγαπημένο τους παιχνίδι-άθλημα. Τέλος, στον ίδιο χώρο βρίσκεται και Γήπεδο Πετοσφαίρισης (Βόλεϊ)  .
Αν αγαπάτε τον αθλητισμό είναι ωραία ιδέα να επισκεφτείτε τις Αθλητικές Εγκαταστάσεις του χωριού είτε για τρέξιμο στο Γήπεδο είτε για να κάνετε κάποιο από τα παραπάνω Αθλήματα.

                              

Βρύση ομογενών και Άγιος Πέτρος



Σε απόσταση περίπου 1.5 χμ από το χωριό ειναι τοποθετημένη σ'ενα πραγματικά μαγικό τοπίο η γραφική βρύση που προέρχεται από δωρεάομογενών μας. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και το γραφικό πέτρινο εκκλησάκι το Άγιου Πέτρου . 



                       

                                      Σπήλαιο Της Γιώργαινας


Βρίσκεται στην θέση Ατραβάνι σε απόσταση 3 χλμ. περίπου από το χωριό Δαφνί ,έξω από την Σπάρτη και δυστυχώς το σπήλαιο παραμένει ανεκμετάλευτο και δεν υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος όπου να οδηγεί εκεί. Εξερευνήθηκε με αρχηγό την Άννα Πετροχείλου. Η περιοχή του σπηλαίου καλύπτεται από θαμνώδη δασική βλάστηση.

Κατά μια εκδοχή θεωρείται ότι εντός του σπηλαίου, η λησταρχίνα Γιώργαινα Παρθύμου έκρυβε τους θησαυρούς της. Κατ ’ άλλην εκδοχή, η Γιώργαινα κατέφυγε με τα παιδιά της στο σπήλαιο για να σωθεί από τον Ιμπραήμ. Υπάρχουν πληροφορίες ότι βρέθηκαν ανθρώπινα οστά – πιθανόν της Γιώργαινας – τα οποία σωρεύτηκαν στην μία γωνία του σπηλαίου.



Η είσοδος του σπηλαίου έχει διαστάσεις 1,1x0,6 μ. Αμέσως μετά μια κατακόρυφη κάθοδος 2,5μ. οδηγεί στο μοναδικό θάλαμο του 1ου ορόφου ο οποίος έχει διαστάσεις 11x11x2,5-3,5μ. Το δεξιό μέρος του καταλήγει στην αρχή του 3ου ορόφου και από το αριστερό τμήμα του θαλάμου γίνεται η κατάβαση προς το 2ο όροφο.


Ο 2ος όροφος χωρίζεται σε τέσσερις μεγάλους θαλάμους, με πλούσιο και ωραίο ποικιλόχρωμο διάκοσμο από σταλαχτίτες, σταλαγμίτες και ογκώδεις στύλους.


Το μεγαλύτερο μήκος του σπηλαίου εκτείνεται από Β.Α. προς Ν.Δ. και ανέρχεται στα 45μ. Το μεγαλύτερο βάθος του ανέρχεται στα 34μ. Το πραγματικό βάθος όμως του σπηλαίου είναι πολύ μεγαλύτερο. Ο 1ος όροφος είναι 100τ.μ., ο 2ος είναι 430τ.μ., και ο 3ος είναι 360τ.μ. Η θερμοκρασία του σπηλαίου στο 2ο όροφο είναι 18οC και στον 3ο όροφο 16 οC.


Μέσα στον 2ο όροφο του σπηλαίου στο σημείο που συνδέεται με τον 1ο όροφο βρέθηκε σκορπιός εν κινήσει μήκους 0,08μ.

 Το σπήλαιο «Τρύπα Γιώργαινας» έχει χαρακτηριστεί ως Τουριστικό Εθνικού ενδιαφέροντος


Κτήμα Θεοδωρακάκου



Το Δαφνί είναι ευρέως γνωστό για την εξαιρετική του ποιότητα Κρασιού . που παράγει. Σε όλη την έκταση του χωριού υπάρχουν διάσπαρτοι αμπελώνες αλλά απ'αυτούς ξεχωρίζουν οι Αμπελώνες του Γεωργίου Θεοθωρακάκου.
Το Κτήμα Θεοδωρακάκου ή Οινοποιεία "Ταΰγετος" βρίσκεται εδώ και χρόνια στην διάθεση σας εξάγοντας τα προιόντα του όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Αν είστε λάτρες του Οίνου πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτείτε για δοκιμάσετε από τα μοναδικά του Κρασιά αλλά και να δείτε το Μικρό Μουσείο Οίνου που διατηρείτε εκεί.






Εκκλησίες , Ναοί 





                                  Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου



Δίπλα στην Κεντρική Πλατεία του χωριού βρίσκεται μία μεγαλοπρεπές εκκλησία αφιερωμένη στον προστάτη του χωριού τον Άγιο-Γεώργιο. Η εκκλησία άρχισε να κτίζεται το 1965 , στην θέση της παλιάς εκκλησίας και τελείωσε το 1967. Μεγάλη βοήθεια πρόσφεραν οι Ομογενείς Δαφνιώτες, ο Σύλλογος Δαφνιωτών Οττάβας και φυσικά όλοι οι Δαφνιώτες που αφιλοκερδός και με πολύ όρεξη για δουλειά και μεράκι κατάφεραν να κτίσουν αυτόν τον Ναό.




                    


   

                                 Δραστηριότητες



Ποδηλασία

Για του λάτρες της ποδηλασίας το Δαφνί διαθέτει πολλές διαδρομές που προσφέρονται για ποδηλατοβόλτες. Η πιο ωραία είναι η Διαδρομή είναι η Δαφνί-Λυκοβουνό-Δαφνί. Πρόκειται για μια διαδρομή στην οποία σε όλο της το μήκος μπορείτε να απολαύσετε το μεγαλείο της Φύσης αλλά και την μοναδική θέα , τον επιβλητικό Ταΰγετο ,την θάλασσα, τον Λακωνικό Κάμπο και πολλά χωριά της Λακωνίας,όπως τις Κροκεές , το Γεράκι , τον Βρονταμά, την Σπάρτη κ.α.
Η συνολική της απόσταση είναι γύρω στα 10 χμ και διαρκεί περίπου μία ώρα με ποδήλατο.
Είναι μια ,γενικά, εύκολη διαδρομή που προσφέρεται για αρχάριους λάτρες της ποδηλασίας.




Πεζοπορία




Η ίδια διαδρομή (Δαφνί-Λυκοβουνό-Δαφνί) προσφέρεται και για πεζοπορία . Η συνολική απόσταση της διαδρομής είναι γύρω στα 10 χμ και διαρκεί δύο ώρες με τα πόδια. Ακόμα, εάν το επιθυμείτε μπορείτε να επισκεφτείτε και την Μεσαιωνική Καστροπολιτεία του Λυκοβουνού ή τον ιστορικό οικισμότου Άι-Γιάννη με την Γραφική Βρύση του και το εκκλησάκι του Αι-Γιάννη.







Πολιτιστικές Εκδηλώσεις



Όλοι οι Φορείς του χωριού προσφέρουν πλήθος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων το καλοκαίρι αλλά και κατά την διάρκεια ολόκληρου του χρόνου.

Η προκαθορισμένες Εκδηλώσεις είναι: 

- ο "Βλάχικος Γάμος" την Καθαρά Δευτέρα 
- Τουρνουά Σκακιού το Πάσχα
- η"Γιορτή Κρασιού" στις αρχές του Οκτωβρίου 
- το πανηγύρι του Άι-Γιάννη στις 24 Ιουνίου στο Λυκοβουνό.




Τοπικές Γεύσεις



                                              
Αν βρεθείτε κάποτε στο Δαφνί, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε κάποια από τις Ταβέρνες του χωριού ή τα εστιατόρια του, για να γευστείτε το μοναδικό του κρασί , τους μεζέδες, το ντόπιο μοναδικό ελαίολαδο που παράγει το χωριό,το μέλι αλλά και να γνωρίσετε από κοντά τα μοναδικά λούπινα! Το Δαφνί είναι ένα χωριό ,σύμβολο , της Μεσογειακής και Λακωνικής Κουζίνας και οι "Γεύσεις" του θα σας μείνουν αξέχαστες!