22 Μαρ 2018

Το Πείραμα του Ερατοσθένη απο το Δημοτικο Δαφνιου.

Μέτρο, χαρτί, μολύβι και….φύγαμε!!!

Την Τρίτη 20 Μαρτίου οι μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Δαφνίου, ακολουθώντας τα βήματα του Ερατοσθένη και, χρησιμοποιώντας μόνο μία απλή ξύλινη ράβδο, υπολόγισαν την περιφέρεια της γης!

Ο Ερατοσθένης ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος και ιστορικός που έζησε στην Κυρήνη της Βόρειας Αφρικής. Θεωρείται ο πρώτος που υπολόγισε την περιφέρεια της γης, τον 3ο αιώνα π.Χ. και μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια. Η μέτρηση αυτή θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά πειράματα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μαθαίνοντας λοιπόν, την ιστορία αυτού του μεγάλου επιστήμονα της αρχαιότητας, οι μικροί μας μαθηματικοί, κάτω από την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Ροβολή Ιωάννας και Λάτση Μαριάννας και σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών και το ΕΚΦΕ Σπάρτης, έπιασαν δουλειά! Αρχικά, στις 12.40μ.μ. μέτρησαν το μήκος της σκιας, που πέφτει στη γη από ένα στύλο ύψους ενός μέτρου. Στη συνέχεια, κάνοντας τις απαραίτητες μαθηματικές πράξεις (χωρίς υπολογιστές, φυσικά!), βρήκαν ότι η περιφέρεια της γης έχει μήκος 40.037 χιλιόμετρα. Αν υπολογίσουμε ότι η πραγματική περιφέρεια της γης είναι 40.075 χιλιόμετρα καταλαβαίνουμε πόσο κοντά έφτασαν στους υπολογισμούς τους!

Αξίζει λοιπόν ένα μεγάλο μπράβο στους μελλοντικούς μας επιστήμονες, που μας εξέπληξαν με τον τρόπο που χρησιμοποίησαν στην πράξη τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει από το σχολείο.

Τελειώνοντας να τονίσουμε ότι το πείραμα του Ερατοσθένη πραγματοποιείται τη συγκεκριμένη ημερομηνία από πάρα πολλά σχολεία σε παγκόσμιά κλίμακα.

Γιάννης Χιώτης : Διευθυντης Δημοτικου Σχολειου Δαφνιου.