17 Φεβ 2015

Ο Βλάχικος Γάμος στο Δαφνί!

Οι Αποκριές οπού είναι η γιορτή της διασκέδασης, της χαράς και της ψυχαγωγίας ξεκινούν στο Δαφνί την Τσικνοπέμπτη. Την Τσικνοπέμπτη συνηθιζόταν να σφάζονται γουρούνια με σκοπό να δειπνήσει ολόκληρη η οικογένεια το βράδυ της ίδιας ημέρας. Από το βράδυ της Τσικνοπέμπτης άναβαν φωτιές καίγοντας ξύλα που κουβαλούσαν στις γειτονιές μικροί και μεγάλοι. Νέοι και νέες του χωριού ντυμένοι με τις πιο παράξενες και κωμικές αποκριάτικες ενδυμασίες γύριζαν από τη μία φωτιά στην άλλη ,έκαναν διάφορα νούμερα και χόρευαν ξεκαρδιστικά ή αυτοσχέδια τραγούδια. 
Μια στροφή από κάποιο αυτοσχέδιο τραγούδι της εποχής λέει:

Βλάχικος Γάμος 1968

"Στην Τάραψα είν'το σοβαρό,
στις Κροκεές το νάζι
μα όλες οι Δαφνιώτισσες
τους κάτσανε μαράζι."

Παρέα Δαφνιωτών στις απόκριες
Την τελευταία Κυριακή στο σπίτι του μεγαλύτερου σε ηλικία συγγενούς, μαζευόταν ολόκληρη η οικογένεια για φαγητό οπού σερβιρόταν διάφορα τοπικά πιάτα της περιοχής. Κατά την διάρκεια των Αποκριών εκατοντάδες επισκέπτες βρίσκονταν στην πλατεία του χωριού οπού καθημερινά έσφυζε από ζωή και η διασκέδαση κρατούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Σίγουρα , οι πιο παλιοί θυμούνται τα αξέχαστα χρόνια οπού το γλέντι κρατούσες έως τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Καθαρά Δευτέρα ήταν κυριολεκτικά η Γιορτή του χωριού! Μάλιστα, οι "μπαρμπουτωμένοι" συνήθιζαν να μουτζουρώνουν τους Δαφνιώτες που εργάζονταν εκείνη την ημέρα. Έπειτα, λαμβάνει χώρα ο καθιερωμένος Βλάχικος Γάμος οπού κατά τις προηγούμενες δεκαετίες ,η συνοδεία του γάμου γύριζε όλο το χωριό μαζί με την "προίκα" της νύφης και να προσκαλούσε τους Δαφνιώτες στην Πλατεία οπού θα γινόταν η τελετή. Σήμερα πλέον ο Βλάχικος Γάμος ξεκινά συνήθως το απόγευμα της Κ.Δευτέρας, αρχίζει με καρναβαλική παρέλαση όπου μέσα απ'αυτήν καταφέρνει και σατιρίζει τα διάφορα θέματα που απασχολούν ,σήμερα, την κοινωνία μας . Ύστερα, περνούν τα λεγόμενα «παραδοσιακά», όπου περιλαμβάνουν έθιμα και σκηνές από την καθημερινή ζωή των βιοπαλαιστών Δαφνιωτών. Μερικά από αυτά είναι: η «αρκούδα» , οι «μπεκρήδες», τα «βόδια» ,τα «γαϊδουράκια», οι «λούστροι», η «λατέρνα» και ουσιαστικά έχουν τις ρίζες τους σε έθιμα και γενικότερα στον τρόπο ζωής της Ελλάδας του 20ου
αιώνα... Έπειτα, ακολουθεί η περιφορά της «προίκας» της νύφης με συνοδεία των συγγενών της και την ίδια. Κατά τον Βλάχικο Γάμο , την νύφη υποδύεται πάντοτε άνδρας και μέσα από έξυπνους διαλόγους και λογοπαίγνια ,μας ψυχαγωγεί , σατιρίζει τα προβλήματα της εποχής και συνάμα προσπαθεί να μας μεταφέρει στην Ελλάδα του περασμένου αιώνα. Τέλος, το γλέντι συνεχίζεται γύρω από την φωτιά στην Κεντρική Πλατεία  και έπειτα μεταφέρεται στα διάφορα μαγαζιά του χωριού.


Ο Σταύρος Λ. Μυλωνάκος γράφει χαρακτηριστικά:
"Η πρώτη εμφάνιση του Βλάχικου Γάμου, το 1965 άφησε εποχή.Είχα την τιμή να είμαι ο εμπνευστής και διοργανωτής ως το 1975, οπότε και ανέλαβε την παρουσίαση η Κοινότητα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο"
από το Λακωνικόν Ημερολόγιον 1998


Σήμερα, ο Βλάχικος Γάμος του Δαφνίου μετρά 50 χρόνια διοργάνωσης και παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της Λακωνίας. Με σεβασμό και ευθύνη προς τους γεννήτορες αυτού του πατροπαράδοτου θεσμού όλοι οι Φορείς διοργάνωσής του υπόσχονται και φέτος ποιοτική διασκέδαση και ψυχαγωγία με κέντρο το Δαφνί!

Ο Βλάχικος Γάμος του Δαφνίου είναι η πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησαν οι προγόνοι μας και είναι χρέος καθενός από εμάς να τον διατηρήσουμε και να τον αναβαθμίσουμε !

Γι'αυτό λοιπόν ,όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, όλοι οι δρόμοι την Καθαρά Δευτέρα οδηγούν στο Δαφνί!