19 Οκτ 2014

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 4η Γιορτή Κρασιού στο Δαφνί του δήμου Ευρώτα Λακωνίας, κατά το διήμερο 17 -18 Οκτωβρίου 2014. Μια εκδήλωση που ανάγεται στη δεκαετία του 1960 και έχει ανανεωθεί μέσα από τη συστηματική και τη συλλογική εργασία των νεώτερων γενιών, οι οποίες δίνουν τη δική τους σφραγίδα στο θεσμό αυτό, με ποιοτικές δραστηριότητες επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Κατά την πρώτη ημέρα της Γιορτής, διεξήχθη, σύμφωνα με τους κανόνες του ευ αγωνίζεσθαι, ποδηλατοδρομία στην οποία έλαβαν μέρος 30 παιδιά από το Δαφνί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το συντονισμό του αγωνίσματος είχε ο κ. Παναγιώτης Καρούνος, διακεκριμένος Λάκωνας αθλητής της ποδηλασίας. Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν και η προβολή ταινίας με προζέκτορα στην κεντρική πλατεία του Δαφνίου. 
Μέσα από το οπτικοακουστικό αυτό υλικό, αλλά και από την έκθεση φωτογραφίας που λειτουργούσε ολόκληρο το εορταστικό διήμερο, οι επισκέπτες είχαν την όμορφη ευκαιρία να παρακολουθήσουν στιγμιότυπα από πολιτιστικές δραστηριότητες και σκηνές από τον παλαιότερο καθημερινό βίο των Δαφνιωτών βιοπαλαιστών.

Τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, σφράγισε με επίκαιρη εισήγησή της η κ. Μεταξία Παπαποστόλου, Φιλόλογος. Η ομιλήτρια με ενάργεια ανέπτυξε το θέμα '' Κρασί και Αμπέλι στη λακωνική παράδοση'' και απέσπασε τα θερμά χειροκροτήματα από το πολυπληθές ακροατήριο. Επιπρόσθετα, εντυπωσίασε και η αναπαράσταση του παραδοσιακού τρόπου πατήματος των σταφυλιών μέσα σε πατητήρι στην οποία συμμετείχαν κυρίως νέοι του χωριού.

Πλήθος επισκεπτών βρέθηκαν στο Δαφνί το Σάββατο το βράδυ όπου απόλαυσαν ,δωρεάν εξαιρετικής ποιότητας κρασί, γεύτηκαν εδέσματα από τον ντόπιο διατροφικό πολιτισμό, που με υποδειγματική επιμέλεια είχαν ετοιμάσει οι κυρίες της κοινότητας, και ενημερώθηκαν για τους τρόπους παραγωγής του οίνου. Παράλληλα, θαύμασαν τα χορευτικά σχήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Δαφνίου «Ο Άγιος Γεώργιος» και γλέντησαν με την ορχήστρα ''Παλίρροια''.

Η γιορτή διοργανώθηκε όπως κάθε χρόνο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δαφνίου, προσέφερε μία αξιοζήλευτη μουσικοχορευτική πανδαισία και ανέδειξε πτυχές της μεγάλης παράδοσης και ιστορίας του χωριού γύρω από το κρασί.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η Αντιπεριφερειάρχης κ. Ντία Τζανετέα, ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Ευρώτα κ. Μένεγας,οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Παναγιωτακάκος Ηλίας , κ. Νταλιάνης Αναστάσιος,κ. Μαστρογιαννάκος Παναγιώτης, κ. Σωτηράκος Γιώργος και ο κ. Καράς, πρόεδρος της Ενώσεως Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας και περιφερειακός Σύμβουλος.
Εν κατακλείδι, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνίου θεωρεί χρέος να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν πολυτρόπως στην άρτια υλοποίηση του Προγράμματος της φετινής Γιορτής Κρασιού. Αναλυτικότερα, ευγνωμοσύνη εκφράζει προς την κ. Μεταξία Παπαποστόλου, τον κ. Παναγιώτη Καρούνο, τους οινοπαραγωγούς Δαφνίου, τις εθελόντριες Κυρίες του χωριού, το Χρυσοχοείο ΑΝΔΡΙΩΤΗ, την εταιρία ''BioGreco'', το Ζαχαροπλαστείο ''ΜΠΡΟΣΑΛΙΝΟ'', την Οινοποιία ''ΤΑΫΓΕΤΟΣ'' του κ. Ν. Θεοδωρακάκου, το Κατάστημα ενδυμάτων ''ΟΠΤΙΜΟΥΣ'' και προς κάθε άλλο πρόσωπο που οικειοθελώς και ανιδιοτελώς συνέβαλε στην προσπάθειά μας.
Η επιτυχημένη αυτή γιορτή ήταν το αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας των φορέων του χωριού, του εθελοντισμού και της αγάπης των νέων ανθρώπων για την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου τους.

Οι τυχεροι λαχνοι ειναι οι εξης:

ν 253       διακοσσια ευρω
ν 868       ρολοϊ
ν 619       θερμοπομπος
ν 652       dvd
ν 980       δαχτυλιδι
ν 912       φουτερ
ν 686       τούρτα
ν 721       τραπεζι για 4 ατομα
ν 574       4 κιλα ψαρια
ν 921       4 κιλα ψαρια
ν 613       4 κιλα ψαρια.

Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον φωτογράφο κ.Παναγιώτη Κουμουτσάκο που ήταν κοντά μας καθώς και την ιστοσελίδα Krokeai.gr που κάλυψε την Εκδήλωση με βίντεο .






Ακολουθούν φωτογραφίες: